Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Gyors kakaós süti babkonzervből

A nem-lisztérzékenyek bármikor levehetnek a polcról egy csokiskekszet, de gluténmentesen ez lehetetlen. Szerencsére ez a kakaós babsüti gyorsan megvan a hirtelen ránk törő csokiéhség leküzdésére. Ráadásul a világ legmegengedőbb GM sütijeinek egyike, mert sokféleképpen elkészíthető, akár sütés nélkül is (akkor tojás nélkül), olyan hozzávalókból, amit találsz odahaza.

babkonzerv tojás sütés nélkül napraforgómag zabpehelyliszt kókuszliszt kakaó

Az alapja natúr konzervbab, amelyről le kell önteni a tartósítólét, tésztaszűrőben folyó víz alatt jól leöblíteni, majd lecsöpögtetni. Így lesz az eredetileg 400 grammos konzervből nettó 240-250 gramm kész (főtt) bab. A kakaós kekszhez használhatsz vörös- (kidney) vagy fehérbabot is, vörösből szebb a színe. A babot villával összetöröd vagy ami még jobb (én is ezt csináltam), botmixerrel krémesre turmixolod egy tojással. Ez az alap, amibe teszed a hozzávalókat.

Nem kell félned, nem okoz panaszokat a bab: a turmixolással felaprítjuk a héját, ami máskülönben birizgálná az epédet, illetve a receptben lévő szódabikarbónának köszönhetően nem fújódsz fel a sütitől. Viszont a bab növényi fehérjében gazdag, tápláló és egészséges, sok rosttal, ami kell a jó emésztéshez. A süti rosttartalmát fokozza a napraforgódara, a zabpehely- és a kókuszliszt is. Nagyon egészséges!

Étolaj vagy vaj/margarin helyett ebben a sütiben apróra darált napraforgómag van, amivel a mogyoró- vagy mandulavajat váltjuk ki (a recept ötletadója azt használt, de szerintem ez túl drága hozzávaló, illetve ilyen kis mennyiségben esztelenség használni, hiszen úgysem érződik az íze). A napraforgómagot (aka szotyit) kávé-, fűszer-, dió- vagy húsdarálóban aprítjuk dara alakúvá pár másodperc alatt, de vigyázni kell, amint kész, nem szabad tovább őrölni, mert akkor elkezd kiválni belőle a napraforgóolaj -- ha tovább darálnánk, napraforgóvaj lenne belőle, hasonló a mogyoróvajhoz, de nekünk most jobb a dara, mint a vaj.

Ezt hozzákevered a tojásos babmasszához, és utána jön az ízesítés és sűrítés. Tegyél hozzá kakaóport, ízlés szerint egy kiskanál vaníliakivonatot, és valamilyen gluténmentes lisztet. Ha van otthon kókuszliszt (ami értelemszerűen finomabb őrlésű, mint a kókuszreszelék), használd, mert egyrészt felszívja a felesleges nedvességet, másrészt eleve édeskés ízű, tehát így kevesebb cukor is elég a sütibe. A cukor felét kipótolhatod sztéviával, fogyókúra gyanánt. Ha nagyon olyanod van, egy marék sütésálló csokicsipszet is keverhetsz a masszába. Sót mindenképpen tegyél bele, minden édességnek az hozza ki igazán a karakterét.

A masszából mérettől függően 9-12 halmot kanalazol egy sütőpapíros tepsire, és 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöd, amíg megreped a teteje, és finom kakaóillat lengi be a konyhát. A süti nemcsak melegen, hanem hidegen is finom, másnap is szaftos marad a kókusz- és zabpehelylisztnek köszönhetően. 

babkonzerv tojás sütés nélkül napraforgómag zabpehelyliszt kókuszliszt kakaó

Hozzávalók:

1 babkonzerv nettó 250 g
50 g napraforgómagdara
50-80 g cukor (fele sztéviapor)
10 g kakaó 
1 g só
1 kiskanál vaníliakivonat
1 "L"-es méretű nagy tojás
2 g fahéj
2 g gluténmentes sütőpor
2 g szódabikarbóna
20 g zabpehelyliszt
20 g kókuszliszt

Megcsinálhatod kakaópor nélkül, akkor azt a 10 grammot pótold ki valamelyik liszttel, és ízesítésként adj a babos masszához csokicsipszet vagy mazsolát vagy szárított áfonyát, amit szeretnél. Kakaópor nélkül csináld fehérbabból.

Megcsinálhatod a receptet sütés és tojás nélkül, ez esetben cukor helyett használj ugyanannyi mézet (így pótolod a tojás nedvességtartalmát és kötőképességét). Ekkor nem kell bele sütőpor sem, de a szódabikarbónát tedd bele a puffadás megelőzése céljából. A kissé ragadós masszából vizes kézzel golyókat gyúrsz-formálsz, amiket kakaóporban meghempergetsz és hűtőben egy órát hagyod hűlni. Finom!

0 Tovább

Kukoricás-joghurtos gofri

Ez amolyan input-output kaja, már amennyiben az input az, ahogy készíted egymás után a gofrikat, az output pedig a tányérjával sorban álló család. Hihetetlen mennyiség elfogy ebből a gofriból, pedig tartalmas, laktató, de nem lehet abbahagyni. Semleges ízének köszönhetően egyaránt alkalmas sós és édes feltétek alá, ugyanolyan jó snidlinges tejföllel, mint vajjal és lekvárral.

gofri joghurt kukoricadara kukoricakeményítő burgonyakeményítő útifű maghéj barna rizsliszt tojás olaj

1. Kezdd a kukoricadara puhításával, hogy ne maradjanak kemény szemek a masszában. Tehát mérd ki a joghurtot, olajat és tojássárgákat egy tálba, és keverd bele a darát, majd tedd félre 10 percre. 

gofri joghurt kukoricadara kukoricakeményítő burgonyakeményítő útifű maghéj barna rizsliszt tojás olaj

2. Mérd ki a száraz hozzávalókat is, illetve verd fel kemény habbá a tojásfehérjéket.

gofri joghurt kukoricadara kukoricakeményítő burgonyakeményítő útifű maghéj barna rizsliszt tojás olaj

3. Keverd össze a szárazakat és nedveseket egy tejfölsűrűségű masszává, majd óvatosan forgasd hozzá a tojásfehérjét. A sütőportól elkezd buborékosodni, szivacsosodni, semmi baj, irány a gofrisütő.

gofri joghurt kukoricadara kukoricakeményítő burgonyakeményítő útifű maghéj barna rizsliszt tojás olaj

4. Oldalanként 2-3 percig süsd, ahogy elkezd aranysárgává válni, már jó is. Nemcsak frissen kisütve finom, hanem másnap reggelire is készíts párat, csodálatosan puha és szaftos marad a gofrid.

gofri joghurt kukoricadara kukoricakeményítő burgonyakeményítő útifű maghéj barna rizsliszt tojás olaj

Hozzávalók:
130 g barna rizsliszt,
60 g burgonyakeményítő,
20 g kukoricakeményítő,
80 g kukoricadara,
3 g útifű maghéj,
8 g sütőpor,
3 g só,
+
240 ml joghurt,
110 ml olaj,
2 nagy vagy 3 kicsi tojás szétválasztva.

Jó étvágyat!

0 Tovább

gluténmentes

blogavatar

Még sohasem sütöttél semmit? Pláne gluténmentesen? Akkor pont neked szól ez a blog. A gluténmentes sütés ugyanis annyira más, mint a gluténes, hogy csak megzavarna a korábbi gyakorlat. Így viszont bátran kipróbálhatod az ötleteket, és kísérletezhetsz az alapanyagokkal. Jó étvágyat!