A nem-lisztérzékenyek bármikor levehetnek a polcról egy csokiskekszet, de gluténmentesen ez lehetetlen. Szerencsére ez a kakaós babsüti gyorsan megvan a hirtelen ránk törő csokiéhség leküzdésére. Ráadásul a világ legmegengedőbb GM sütijeinek egyike, mert sokféleképpen elkészíthető, akár sütés nélkül is (akkor tojás nélkül), olyan hozzávalókból, amit találsz odahaza.
Az alapja natúr konzervbab, amelyről le kell önteni a tartósítólét, tésztaszűrőben folyó víz alatt jól leöblíteni, majd lecsöpögtetni. Így lesz az eredetileg 400 grammos konzervből nettó 240-250 gramm kész (főtt) bab. A kakaós kekszhez használhatsz vörös- (kidney) vagy fehérbabot is, vörösből szebb a színe. A babot villával összetöröd vagy ami még jobb (én is ezt csináltam), botmixerrel krémesre turmixolod egy tojással. Ez az alap, amibe teszed a hozzávalókat.
Nem kell félned, nem okoz panaszokat a bab: a turmixolással felaprítjuk a héját, ami máskülönben birizgálná az epédet, illetve a receptben lévő szódabikarbónának köszönhetően nem fújódsz fel a sütitől. Viszont a bab növényi fehérjében gazdag, tápláló és egészséges, sok rosttal, ami kell a jó emésztéshez. A süti rosttartalmát fokozza a napraforgódara, a zabpehely- és a kókuszliszt is. Nagyon egészséges!
Étolaj vagy vaj/margarin helyett ebben a sütiben apróra darált napraforgómag van, amivel a mogyoró- vagy mandulavajat váltjuk ki (a recept ötletadója azt használt, de szerintem ez túl drága hozzávaló, illetve ilyen kis mennyiségben esztelenség használni, hiszen úgysem érződik az íze). A napraforgómagot (aka szotyit) kávé-, fűszer-, dió- vagy húsdarálóban aprítjuk dara alakúvá pár másodperc alatt, de vigyázni kell, amint kész, nem szabad tovább őrölni, mert akkor elkezd kiválni belőle a napraforgóolaj -- ha tovább darálnánk, napraforgóvaj lenne belőle, hasonló a mogyoróvajhoz, de nekünk most jobb a dara, mint a vaj.
Ezt hozzákevered a tojásos babmasszához, és utána jön az ízesítés és sűrítés. Tegyél hozzá kakaóport, ízlés szerint egy kiskanál vaníliakivonatot, és valamilyen gluténmentes lisztet. Ha van otthon kókuszliszt (ami értelemszerűen finomabb őrlésű, mint a kókuszreszelék), használd, mert egyrészt felszívja a felesleges nedvességet, másrészt eleve édeskés ízű, tehát így kevesebb cukor is elég a sütibe. A cukor felét kipótolhatod sztéviával, fogyókúra gyanánt. Ha nagyon olyanod van, egy marék sütésálló csokicsipszet is keverhetsz a masszába. Sót mindenképpen tegyél bele, minden édességnek az hozza ki igazán a karakterét.
A masszából mérettől függően 9-12 halmot kanalazol egy sütőpapíros tepsire, és 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöd, amíg megreped a teteje, és finom kakaóillat lengi be a konyhát. A süti nemcsak melegen, hanem hidegen is finom, másnap is szaftos marad a kókusz- és zabpehelylisztnek köszönhetően.
Hozzávalók:
1 babkonzerv nettó 250 g
50 g napraforgómagdara
50-80 g cukor (fele sztéviapor)
10 g kakaó
1 g só
1 kiskanál vaníliakivonat
1 "L"-es méretű nagy tojás
2 g fahéj
2 g gluténmentes sütőpor
2 g szódabikarbóna
20 g zabpehelyliszt
20 g kókuszliszt
Megcsinálhatod kakaópor nélkül, akkor azt a 10 grammot pótold ki valamelyik liszttel, és ízesítésként adj a babos masszához csokicsipszet vagy mazsolát vagy szárított áfonyát, amit szeretnél. Kakaópor nélkül csináld fehérbabból.
Megcsinálhatod a receptet sütés és tojás nélkül, ez esetben cukor helyett használj ugyanannyi mézet (így pótolod a tojás nedvességtartalmát és kötőképességét). Ekkor nem kell bele sütőpor sem, de a szódabikarbónát tedd bele a puffadás megelőzése céljából. A kissé ragadós masszából vizes kézzel golyókat gyúrsz-formálsz, amiket kakaóporban meghempergetsz és hűtőben egy órát hagyod hűlni. Finom!