A nem-lisztérzékenyek bármikor levehetnek a polcról egy csokiskekszet, de gluténmentesen ez lehetetlen. Szerencsére ez a kakaós babsüti gyorsan megvan a hirtelen ránk törő csokiéhség leküzdésére. Ráadásul a világ legmegengedőbb GM sütijeinek egyike, mert sokféleképpen elkészíthető, akár sütés nélkül is (akkor tojás nélkül), olyan hozzávalókból, amit találsz odahaza.

babkonzerv tojás sütés nélkül napraforgómag zabpehelyliszt kókuszliszt kakaó

Az alapja natúr konzervbab, amelyről le kell önteni a tartósítólét, tésztaszűrőben folyó víz alatt jól leöblíteni, majd lecsöpögtetni. Így lesz az eredetileg 400 grammos konzervből nettó 240-250 gramm kész (főtt) bab. A kakaós kekszhez használhatsz vörös- (kidney) vagy fehérbabot is, vörösből szebb a színe. A babot villával összetöröd vagy ami még jobb (én is ezt csináltam), botmixerrel krémesre turmixolod egy tojással. Ez az alap, amibe teszed a hozzávalókat.

Nem kell félned, nem okoz panaszokat a bab: a turmixolással felaprítjuk a héját, ami máskülönben birizgálná az epédet, illetve a receptben lévő szódabikarbónának köszönhetően nem fújódsz fel a sütitől. Viszont a bab növényi fehérjében gazdag, tápláló és egészséges, sok rosttal, ami kell a jó emésztéshez. A süti rosttartalmát fokozza a napraforgódara, a zabpehely- és a kókuszliszt is. Nagyon egészséges!

Étolaj vagy vaj/margarin helyett ebben a sütiben apróra darált napraforgómag van, amivel a mogyoró- vagy mandulavajat váltjuk ki (a recept ötletadója azt használt, de szerintem ez túl drága hozzávaló, illetve ilyen kis mennyiségben esztelenség használni, hiszen úgysem érződik az íze). A napraforgómagot (aka szotyit) kávé-, fűszer-, dió- vagy húsdarálóban aprítjuk dara alakúvá pár másodperc alatt, de vigyázni kell, amint kész, nem szabad tovább őrölni, mert akkor elkezd kiválni belőle a napraforgóolaj -- ha tovább darálnánk, napraforgóvaj lenne belőle, hasonló a mogyoróvajhoz, de nekünk most jobb a dara, mint a vaj.

Ezt hozzákevered a tojásos babmasszához, és utána jön az ízesítés és sűrítés. Tegyél hozzá kakaóport, ízlés szerint egy kiskanál vaníliakivonatot, és valamilyen gluténmentes lisztet. Ha van otthon kókuszliszt (ami értelemszerűen finomabb őrlésű, mint a kókuszreszelék), használd, mert egyrészt felszívja a felesleges nedvességet, másrészt eleve édeskés ízű, tehát így kevesebb cukor is elég a sütibe. A cukor felét kipótolhatod sztéviával, fogyókúra gyanánt. Ha nagyon olyanod van, egy marék sütésálló csokicsipszet is keverhetsz a masszába. Sót mindenképpen tegyél bele, minden édességnek az hozza ki igazán a karakterét.

A masszából mérettől függően 9-12 halmot kanalazol egy sütőpapíros tepsire, és 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig sütöd, amíg megreped a teteje, és finom kakaóillat lengi be a konyhát. A süti nemcsak melegen, hanem hidegen is finom, másnap is szaftos marad a kókusz- és zabpehelylisztnek köszönhetően. 

babkonzerv tojás sütés nélkül napraforgómag zabpehelyliszt kókuszliszt kakaó

Hozzávalók:

1 babkonzerv nettó 250 g
50 g napraforgómagdara
50-80 g cukor (fele sztéviapor)
10 g kakaó 
1 g só
1 kiskanál vaníliakivonat
1 "L"-es méretű nagy tojás
2 g fahéj
2 g gluténmentes sütőpor
2 g szódabikarbóna
20 g zabpehelyliszt
20 g kókuszliszt

Megcsinálhatod kakaópor nélkül, akkor azt a 10 grammot pótold ki valamelyik liszttel, és ízesítésként adj a babos masszához csokicsipszet vagy mazsolát vagy szárított áfonyát, amit szeretnél. Kakaópor nélkül csináld fehérbabból.

Megcsinálhatod a receptet sütés és tojás nélkül, ez esetben cukor helyett használj ugyanannyi mézet (így pótolod a tojás nedvességtartalmát és kötőképességét). Ekkor nem kell bele sütőpor sem, de a szódabikarbónát tedd bele a puffadás megelőzése céljából. A kissé ragadós masszából vizes kézzel golyókat gyúrsz-formálsz, amiket kakaóporban meghempergetsz és hűtőben egy órát hagyod hűlni. Finom!