Az olasz focaccia és a magyar langalló szerelemgyereke ez a lepénykenyér, csak éppen gluténmentes kivitelben. Az alaprecept jó 15 éve kering az amerikai gluténmentes oldalakon "Tom szendvicskenyere" néven. Amikor először elkészítettem, meglepődtem a kóstoláskor: a szaftos lágy tészta elképesztően finom tejes palacsintaízű. Pedig nincs is benne tej :)

focaccia langalló lepénykenyér csicseriborsóliszt zabpehelyliszt

Invitation Vectors by Vecteezy

A magasabb rosttartalom érdekében a csicseriborsóliszt közel felét zabpehelylisztre cseréltem. Az eredeti amerikai mértékegységeket (bögre, kanál) az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium tápanyag-adatbázisa segítségével számoltam át grammokká.

Elsőre próbáld ki harmad mennyiségben, ehhez egy 18 centi átmérőjű kerek, vagy hasonló nagyságú szögletes formára lesz szükséged. Amennyiben ízlik, és elkészítenéd háromszoros mennyiségben, érdemes téglalap alakú tepsiben sütni, nagyjából 25x40 centisben. 

Harmadmennyiség:

1. A tésztakészítés előtt fél órával áztass be 100 ml hideg vízbe 50 gramm tápiókagyöngyöt. Mifelénk ezt olcsóbban (és minden drogériában) kapni, mint a tápiókalisztet, viszont be kell áztatni.

focaccia langalló lepénykenyér csicseriborsóliszt zabpehelyliszt

Akkor jó, ha az ujjaid között szét tudod nyomni a gyöngyöket pasztaszerűvé.

focaccia langalló lepénykenyér csicseriborsóliszt zabpehelyliszt

2. Keverd össze a száraz hozzávalókat: 20 g csicseriborsólisztet, 15 g zabpehelylisztet, 35 g kukoricakeményítőt, 3 g útifűmaghéjat, 2 g sót, 10 g nádcukrot, 2 g instant élesztőt, és add hozzá a megpuhult tápiókagyöngyöt.

focaccia langalló lepénykenyér csicseriborsóliszt zabpehelyliszt

3. Add hozzá a nedves hozzávalókat: 50 ml vizet, 1 nagy tojást, 10 ml étolajat.

focaccia langalló lepénykenyér csicseriborsóliszt zabpehelyliszt

4. Habverővel dolgozd össze, ettől a tápiókagyöngyök is szétmállanak.

focaccia langalló lepénykenyér csicseriborsóliszt zabpehelyliszt

5. Öntsd a tejfölsűrűségű masszát szilikonos sütőpapírral bélelt 18 cm átmérőjű tortaformába vagy hasonló alapterületű szögletes kistepsibe.

focaccia langalló lepénykenyér csicseriborsóliszt zabpehelyliszt

6. Hagyd félórát kelni az élesztőt szobahőmérsékleten, majd 170 Celsius fokra előmelegített sütőben süsd kb. 30 percig, amíg kicsit megpirul a teteje.

focaccia langalló lepénykenyér csicseriborsóliszt zabpehelyliszt

7. Hagyd 5 percig a formában hűlni, de utána azonnal vedd ki, szedd le róla a sütőpapírt, és tedd át rácsra, mert különben a megrekedő meleg hatására a tésztában lévő nedvességtől összeesik a kenyér.

focaccia langalló lepénykenyér csicseriborsóliszt zabpehelyliszt

8. Másnap is finom, még hidegen is. Ha melegen szeretnéd, tedd a mikróba 600 Watton kb. 8-10 másodpercre. Félbevágva vajjal megkenheted, töltheted.

focaccia langalló lepénykenyér csicseriborsóliszt zabpehelyliszt

Jó étvágyat!