Amikor a gasztroenterológus doki belengette a gluténmentességet, elsőre attól fagytam le, hogy atyaég, mit fogok ezentúl reggelizni és vacsorázni? Mivel pótolom a kenyeret? Hát igen. Egyrészt lehet gluténmentes lisztkeverékből is kenyeret sütni, másrészt el lehet engedni a görcsös ragaszkodást a kenyérhez. Annyiféle pékáru létezik a világon, ezek szerint most jött el az ideje, hogy végigkóstoljam őket.

joghurt muffin

A mostani recept kétféleképpen elkészíthető:

1. fele mennyiségű joghurttal minipuffancsnak, amely félbevágva remek zsemlepótló. Viszont mivel szárazabb, bizony beüt a gluténmentes pékáruk jellegzetessége, hogy másnapra annyira megszikkadnak, hogy kézifegyverként, vagy ebben az esetben jégkorongként használhatók. Tehát a szárazabb verziót csak frissen sülve ajánlom, úgy viszont nagyon finom (akkor még egyáltalán nem száraz).

2. dupla mennyiségű joghurttal nem puffancs, hanem muffin lesz belőle, ám ez még másnap reggel is szaftos, puha, omlós. Vagyis tökéletesen alkalmas elkésős reggelihez, tízóraihoz, sőt, akár másnapi vacsorához is, bár úgysem marad belőle addig.

Mindkét változat ugyanúgy indul, csak eltérő számú lesz a végeredmény:
4 darab puffancs vagy 6 darab muffin.

joghurt muffin

Egy mély tálba kiméred a száraz hozzávalókat:
40 g barna rizsliszt,
40 g fehér rizsliszt,
20 g tápiókakeményítő (ezt ügyesen helyettesítettem, lásd lentebb),
20 g burgonyakeményítő
15 g egyéb liszt, jelen esetben szójaliszt, mert szép színe van és lágyítja a péksüti állagát, de használhatsz zabpehelylisztet, csicserborsólisztet, köleslisztet, amit találsz a spájzban.
4 g őrölt útifű maghéj
3 g étkezési zselatin (ha nem szereted, váltsd ki lenmagliszttel),
5 g gluténmentes sütőpor,
1 g (igazából késhegynyi) szódabikarbóna (tényleg ne legyen több),
3 g só,
6 g nádcukor.

A recept hozzávalói szinte minden hipermarketben elérhetők. Kivéve a tápiókakeményítőt, ami drága is. Ezért helyettesítettem úgynevezett ragadós rizssel: lehet kapni kerekszemű, tejberizshez való rizst, ami főzés közben összeragad gombócokká, mert magas a keményítőtartalma. Ezért alkalmas tápióka kiváltására. A 20 g rizst kávédarálóban (vagy fűszerőrlővel) nagyjából porrá őröltem, átszitáltam, a maradék darát megint megőröltem, aztán ment a lisztkeverékhez.

Ha nem kapsz útifűmaghéjat a hiperben, nézd meg egy német nevű drogériában, csak ott kicsivel drágább. Az útifűmaghéj arra kell, hogy úgymond összeragassza a lisztszemeket tésztává, illetve jól magába szívja a nedvességet, tehát szaftosabb lesz tőle a tészta. 

Vissza a recepthez:

A száraz hozzávalókat nagyon alaposan összekevered még szárazon. Fontos, hogy tényleg elvegyüljenek, nehogy foltos ízű legyen a végeredmény.

Ezután beleöntöd a nedves hozzávalókat:
puffancshoz 60 g 3,5%-os joghurtot és kb 70 g buborékos ásványvizet,
muffinhoz 120 g 3,5%-os joghurtot és kb. 50 g buborékos ásványvizet.

joghurt muffin

A puffancs tésztája klasszul összeáll, lehet, hogy nem is kell 70 ml, hanem elég 60-65 g (ml) szódavíz is hozzá. Akkor jó a tészta, ha elválik a keverőtál falától és a kanáltól is. Felülete nedves tapintású, de nem ragadós. Pár mozdulattal gyúrd össze, de ne masszírozd, mert kemény lesz a puffancs.

joghurt muffin

A gömböt lapogasd el a keverőtálban és vágd négyfelé. A négy darabot gömbölyítsd meg a két tenyered között, és tedd bele a kivajazott muffinformába.

joghurt muffin

Előmelegített 200 Celsius-fokos sütőben süsd 25 percig. Még melegen fogyaszd, vajjal megkenve, de meglocsolhatod hidegen préselt olajjal, például kukorica- vagy lenolajjal is.

joghurt muffin

A második változat, a muffin tésztája sokkal nedvesebb, lágyabb, mint egy sűrű tejföl vagy krémsajt. 

joghurt muffin

Ezt sem kell sokáig dolgozni, csak tényleg legyen összekeverve, aztán egy fagyiskanállal átadagolod a kivajazott muffinformákba, hatfelé osztva.

joghurt muffin

Ezt is előmelegített sütőben süsd 200 Celsius-fokon 25 percig.

joghurt muffin

A kész péksütiket 5 perc pihenés után vedd ki a formából, mert ha abban maradnak, akkor nem tudnak lehűlni és megszikkadni, hanem a bennük rekedő forró párától megcsirizesednek belül.

joghurt muffin

Ilyen szép szaftos belül a tésztája, és ahogy ráolvad a vaj, az igazán kellemes. 

joghurt muffin

A recept költsége:

40 g barna rizsliszt: 25 Ft
40 g fehér rizsliszt: 18 Ft
20 g kerek szemű rizs: 12 Ft
20 g burgonyakeményítő: 21 Ft
15 g szójaliszt: 18 Ft
4 g őrölt útifű maghéj: 29 Ft
3 g étkezési zselatin: 20 Ft
5 g gluténmentes sütőpor: 6 Ft
1 g szódabikarbóna: 0,5 Ft
3 g só: 0,7 Ft
6 g nádcukor: 4 Ft

60-120 ml 3,5%-os joghurt: 29-58 Ft 
50-70 ml ásványvíz: 0,3-0,5 Ft

Tehát a 4 darab puffancs összesen 184 Ft, darabonként kb. 46 Ft;
a 6 darab muffin összesen 210 Ft, darabonként kb. 35 Ft.

Mindjárt jön a kalóriatartalom is, csak előbb együk meg gyorsan!